Volvo T230 Gaffeltruck

Samtliga bilder tagna av Pontus Thuvesson

Klicka på bilderna för att se dom i större format. De flesta bilder är stora (flera megabyte) och kan ta en god stund att ladda. Men den som väntar på nåt gott väntar sällan för länge.


Köpt ny (1956?) av en bonde i Vallarum och sedan såld till Fränninge Cementgjuteri ungefär 1965 och ombyggd till truck av smeden i Fränninge. Växellådan är vänd för att få fem växlar fram och en bak. Hytten är ombyggd för att få större framruta. Lastaggregatet är plockat från en MF35. Den har rejäla vikter i och runt styrhjulen för att inte tippa, fast den tippar ändå ibland... Som vanligt är så mycket som möjligt av traktorn återanvänt, som t.ex. framlamporna.

Ägaren är mycket nöjd med den, i synnerhet förmågan att ta sig fram fortare än en truck och på sämre underlag. Lastförmågan är ungefär 1100 kilo.

På cementgjuterinet finns även en Allis Chalmers HD6 bandschaktare som gått där sedan den var ny 1964, se sista bilden.

Det lär ha varit så att priserna på gamla BM-traktorer sjönk på grund av deras enkla hydraulsystem utan djupreglering (a la Ferguson och Terra-Trol). Därför byggdes en del BM om till redkapsbärare och annat.