Victorminnen


Jag minns inte hur gammal jag var när jag körde traktor första gången, men antagligen var jag väldigt ung. Större delen av somrarna tillbringade jag på morföräldrarnas gård Frågott i Gualöv. Det var brukligt att den som orkade minst fick göra det minst ansträngande jobbet, det vill säga köra traktor. Alla gjorde så, jag hört talas om en annan kille som hade sitt första betalda jobb som fyraåring. Han var traktorförare... När det skulle plockas sten satte dom mig i traktorn inställd på lagom fart. Starta och stanna med kopplingen klarade jag så snart jag nådde ner till pedalen.

Köra traktor var inget farligt, men att starta den var jag livädd för när jag var liten. Av någon anledning stannade inte kallstartknappen på Victorn inne av sig själv, så jag fick stå och hålla den inne medan morfar startade. Jag var alltid rädd för att motorn skulle explodera.

När jag var sju år gammal tog det slut med traktorkörandet. Jag hade råkat köra ner Victorn i diket med vagn efter och jag kunde inte backa upp ekipaget själv, så mormor fick tillkallas. När min mor ringde på kvällen berättade mormor i förbifarten vad som hänt och morsan exploderade och skällde och gormade. "-Ni låter honom väl inte köra traktor när han bara är sju år gammal!" Mormor tog det med ro och lät henne skälla färdigt tills hon lugnat ner sig och frågade sen min mor om hon kom ihåg hur gammal hon var när hon körde traktor första gången. Då blev det tyst i luren... Sen sade aldrig min mor något mer om att jag kört traktor.